Monday, September 2, 2013

VSLO 2013 si cateva ganduri conexe

     Am asteptat cu nerabdare editia de anul acesta a festivalului de fotografie si film "Vama sub Lumini de Oscar", un festival care cu fiecare an capata noi valente, asa cum spuneam mai demult, devenind deja un fenomen. Organizatorii au facut tot ce este omeneste posibil pentru a oferi pasionatilor de fotografie si film o saptamana cu ateliere, concursuri, atmosfera de festival si, nu as baga mana in foc ca nu au vorbit sa fie si vremea buna.:) Au fost discutii despre fotografie, au fost produse pentru testare destinate fotografilor prin parteneriatul cu Nikon Romania, si, poate cel mai important, au fost discutii depre ceea ce se afla in spatele aparatului de fotografiat: fotograful.
     Insa, trebuie sa recunosc, mi-as fi dorit sa nu ma fi lovit de acelasi lucru valabil in lumea fotografiei romanesti, incepand de la organizatia "mama" si pana la cel mai mic club fotografic. Este de inteles de ce FEP (http://www.europeanphotographers.eu/about-the-federation-of-european-photographers) se opreste pe harta la Ucraina. Atata vreme cat un peisagist nu va putea fi "inteles" de un portretist, sa zicem,  pentru simplul fapt ca lui ii plac mai mult portretele, ori un fotograf impecabil tehnic de unul adept al "artei fotografice", cred ca avem de-a face cu o afectiune cronica si cu un tratament nesigur. Nu fac decat sa arunce bombe fasaite unul altuia peste gardul ignorantei. Poate ca inainte de a deveni fotografi mai buni, ar trebui sa fim mai intai oameni mai buni. Ca un facut, am avut marea sansa sa ajung la concertul lui Roger Waters, "The Wall Live", si sa aud versurile de final ale piesei "Hey You":

"Hey you, don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall."

Dar pentru ca am devenit prea serios si nu imi sta bine discutand utopii, voi posta cateva imagini realizate la atelierul foto tinut de Cristian Crisbasan, mai exact la "ramificatia" atelierului de "Nud", cu discutii alaturi de Adrian Gabriel Nastase: "nudul sufletesc". Model, Irina.

In incheiere, sa ne bucuram de fotografie, zic, oricare ar fi genul, oricare ar fi fotograful. Sa ne bucuram de festival. Sa ne bucuram de fiecare fotografie pe care o facem ori o vedem. Cred ca am avea numai de invatat.
PS Inca imi rasuna in minte cuvinte din prezentarea Cristinei Costieanu, despre fotografie si fotografi, poate singura prezentare in care nu am vazut macar o imagine pe vreun slide: Onestitate, Discretie, Eleganta...


No comments:

Post a Comment