Sunday, February 6, 2011

Podul Doamnei (Rosiesti, Vaslui)


Monumentul a fost construit in anul 1841 de catre Domnitorul Mihai Sturza, conform celor doua inscriptii scrise in limba romana si latina, aflate la mijlocul balustradelor, pe fata dinspre carosabil, incadrate in medalioane sculptate in piatra: "Acest pod este construit din poronca pre in Domn Mihai.A.Grigoriu Sturza VV Domn Terei Moldovei in al VIII an al domniei sale si savarsindu-se ...Ministeria ...sau deschis pentru ctori in 8 Noem. 1841." (text scris in limba romana cu litere chirilice, pe latura de sud, refacut ulterior).
Mihai Sturza, domnul regulamentar al Moldovei (1834-1849), aristrocat prin excelenta, educat in spiritul iluminismului francez, la curent cu literatura politica si economica a timpului, s-a straduit in limitele posibilitatilor de care a beneficiat, sa acordeze dezvoltarea tarii sale la nivelul civilizatiei europene.
Legislatia initiata sau patronata de domnitor s-a incadrat in linia acestui proces de dezvoltare pe care se situase, firesc si ireversibil societatea romaneasca. In preocuparile sale, o atentie deosebita a acordat-o cailor de comunicatie, instituindu-se, o adevarata politica rutiera. S-a realizat o importanta retea de drumuri si poduri care sa lege capitala Moldovei - Iasi, cu principalele orase din interiorul tarii.
In aceasta linie se inscrie si podul de la Chitcani, construit peste raul Barlad, care este o frumoasa reusita arhitectonica, impresionand prin dimensiuni si echilibrul formelor.
Este construit din blocuri de piatra, legate cu mortar de var, cu cinci deschideri in arc. Deschiderea arcului la nastere este de 14 m, cea de la mijloc avand inaltimea la cheie de 7 m, iar celelalte arcuri descresc ca dimensiuni spre taluz. Inaltimea timpanului de la arcul central este de 4 m. Picioarele cuprinse intre arce sunt consolidate la exterior de contraforti puternici, tot din piatra. Deasupra boltilor umplutura este din piatra sparta. Monumentul, martor peste timp al arhitecturii civile, necesita masuri de restaurare si punere in valoare.

Sursa text: "Istoria romanilor", vol 7, tomul 1, Bucuresti, 2003

No comments:

Post a Comment