Monday, May 21, 2012

Mic test : Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM II

Fotograful amator, ori poate chiar si cel profesionist, aflat in „timpul liber” sau in concediu ori in "recunoastere", satul de carat geanta sau rucsacul cu obiective, si-a dorit dintotdeauna un obiectiv „all-in-one”( tradus dupa ureche „bun la toate”), suficient de ieftin, bun si mic incat sa nu devina o povara. Ca si in viata, castigi pe o parte insa pierzi in alta: obtii un  obiectiv cu o plaja focala de la „wide” la „tele” generoasa, insa sacrificiul calitatii optice s-a resimtit mereu, oricat de mare ar fi fost efortul inginerilor…sau nu? Iata ca  au fost realizate obiective de o calitate optica exceptionala, cu plaje focale impresionante, cu deschiderea maxima a diafragmei constanta pe toata plaja focala., insa masurand cateva zeci bune de centimetri si costand cateva mii de dolari – insa deja discutam despre alta mancare de peste…Asa ca fotograful nostru amator sau cel profesionist aflat in concediu tot nemultumit ramane…
Obiectivele „bune la toate” au de obicei tendinta sa nu straluceasca in nici o situatie.
In octombrie 2011 cei de la Sigma au venit cu o noua varianta a obiectivului „super-zoom” 18-200mm dedicat DSLR-urilor cu senzor APS-C, pe numele lui intreg Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM II, echivalentul full-frame fiind 28-300mm. Upgrade-urile semnificative fata de varianta anterioara sunt introducerea pe partea optica a unor elemente FLD (eficiente pentru eliminarea reflexiilor nedorite), plus un motor de focalizare ultrasonic HSM. Mai scurt si mai usor decat versiunea anterioara, reuseste sa  reduca destul de semnificativ din nefericita umbra in momentul folosirii blitzului aparatului foto, in pozitia „wide” maxima. Diamentrul filtrelor folosibile s-a modificat si el de la 72 la 62mm.
Constructia este robusta, in interior aflandu-se 18 elemente in 14 grupuri, la exterior inelele de cauciuc pentru zoom si focalizare  ocupand mare parte din suprafata sa.  Raza de rotire a inelului pentru focalizarea manuala este de 60 de grade, cea a inelului de zoom fiind de 80 de grade. Rotatia inelului pentru zoom este inversa obiectivelor Nikon, lucru ce necesita putina adaptare a utilizatorului cu el. Scara macro, inscriptionata pe obiectiv este cuprinsa intre 1:3,8 si 1:13,2 , fiind pe placul amatorilor de close-up.  Rotirea inelului de zoom este usor infranata, iar pentru siguranta transportului exista un buton de blocare a obiectivului in pozitia „wide”, lucruri ce impiedica deschiderea accidentala a acestuia. Montura este metalica, asigurand astfel o rezistenta mai mare in cazul neprevazutelor accidente, fata de montura de plastic gasita pe alte modele.
Introducerea motorului HSM face focalizarea destul de rapida si silentioasa. La lumina slaba si  distanta focala maxima este prezent un usor „focus hunting”, aspect prezent de altfel la orice alt obiectiv de acest tip, in mai mare sau mai mica masura. Stabilizarea optica pe doua axe ajuta fotografierea din mana, fotograful castigand doua stopuri de lumina.
Diafragma maxima este 3.5-6.3, in functie de distanta focala, iar cea minima este 22. Unghiul de cuprindere este intre 76,5-8,1 grade.
Pus la treaba se dovedeste suficient de sharp la toate distantele focale. Vignetarea colturilor este prezenta  pe plaja „wide” la deschiderea maxima a diafragmei si se accentueaza la folosirea filtrelor. Distorsiunile (oarecum firesti pentru aceasta clasa) sunt mai bine controlate, noul obiectiv Sigma 18-200mm fiind considerat de multe site-uri de specialitate ce l-au supus la teste minutioase de laborator ca fiind cel mai bun din grupul obiectivelor de acest tip. Atat vignetarea cat si distorsiunile sunt relativ usor eliminate prin folosirea unor softuri de editare foto (obiectivul aflandu-se in baza de date a Adobe Lightroom, de exemplu).
Comparat cu celelalte obiective din clasa sa, Sigma este la un pret mult mai accesibil si cu o calitate optica superioara, fiind o alternativa demna de luat in calcul. Dimensiunile reduse si raportul de apropiere de x11 il fac un obiectiv ideal pentru "all-around". Calitatile lui l-au facut sa fie ales „Best Entry Level DSLR Lens” la premiile TIPA 2012.
Pentru mai multe informatii: Sigma 18-200mm

Galerie foto:Sunday, May 6, 2012

Mausoleul de la Marasesti

L-am vazut mereu cu coada ochiului, trecand pe langa Marasesti, impunator, gandind "data viitoare opresc si il vizitez...". Nu am apucat pana acum. Unii au fost facuti pionieri aici. Auzeam povesti, cum ca sunt armuri, cripte unde sunt stivuite craniile celor ce si-au pierdut viata pe aceste locuri in Primul Razboi Mondial... Dintr-o carte a lui Dan Puric am aflat de o camasa alba, cu o gaura inconjurata de sange, imagine ce l-a facut sa nu mai fuga din tara...
Iata ca am ajuns sa il vad. Din nefericire el in renovare, si eu limitat de timp.
Nu am vazut armurile, craniile sau camasa, insa linstea, linistea care s-a lasat dupa ce au iesit vizitatorii (eu ramanand in urma sa surprind cateva imagini), m-a facut sa ma gandesc la toti cei 5073 de soldati si ofiteri, ale caror nume sunt scrise pe peretii criptelor...Sacrificiul, nu pentru sine, ci pentru ceilalti. Patriotismul, cuvant prea usor folosit acum, aici isi gaseste pe buna dreptate sensul.
De aici ar trebui sa invatam cu totii ce inseamna cu adevarat ONOAREA.